Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek bij een uitzendbureau?

Je bent je zoektocht naar een baan begonnen met behulp van een uitzendbureau (interim). Je hebt al een afspraak gemaakt met het gekozen uitzendbureau (of meerdere), je documenten verzameld en je CV uitgeprint. 

Waar moet je nog rekening mee houden? 

CV. Analyseer de arbeidsmarkt op het moment van de start van je arbeidsproces, je "willen", "kunnen", "klaar". Deze link brengt je naar een webinar in het Oekraïens met uitgebreide informatie die je zal helpen om de belangrijkste focus van je cv te bepalen, met dien verstande dat je misschien op zoek bent naar een baan buiten je beroep. 

Als je, naast het verbeteren van de inhoud, de mening deelt dat de verpakking ook belangrijk is en je je CV zo wilt ontwerpen dat het visueel de aandacht trekt en zich onderscheidt van de rest, bekijk dan hier de aanbevelingen van de expert in het Oekraïens.

Garderobe. Laat je mooie kleding in de kast hangen en kies voor gewone kleding: schoon, comfortabel en netjes, om de aandacht niet af te leiden van wat echt belangrijk is: jij (als potentiële werknemer en collega).

Tijd. Je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken, dus om positief herinnerd te worden, moet je op tijd zijn. Dit betekent niet te laat, maar ook niet te vroeg. Het beste is om vijf minuten voor de afgesproken tijd aanwezig te zijn. Deze vijf minuten geven je de tijd om je voor te bereiden op het gesprek en de stress van je af te schudden.

Gegevens verzamelen. De jobconsultant neemt een kopie van je identiteitsbewijs en CV om toe te voegen aan je digitale dossier. Je laat ook je contactgegevens achter, zodat hij weet waar hij je een e-mail of bericht naartoe kan sturen. De consultant zal vervolgens een interview afnemen.

Het interview. Dit is geen examen, er zijn geen goede of foute antwoorden. Het belangrijkste is dat je eerlijk bent, maar de gesprekspartner niet belast met alle details van je leven in één keer. Een gesprek bij een uitzendbureau is vergelijkbaar met een gesprek bij een ander bedrijf. Bovendien kan het tellen als 10 sollicitatiegesprekken tegelijk! Dat komt omdat het uitzendbureau met verschillende bedrijven werkt. Zo zoekt de consulent tussen al hun klanten naar de baan die het beste bij jou past. Dit is erg handig.

Als je via een bureau solliciteert op een specifieke baan, zullen de vragen vooral gaan over hoe goed je geschikt bent voor die specifieke functie. Enerzijds is dit gebaseerd op "harde" criteria, zoals:

- Kun je gemakkelijk naar de werkplek komen?

- Kun je werken volgens het rooster van de job?

- Spreek je de taal die vereist is voor de job?

- Kun je werken met de machines of programma's die het bedrijf gebruikt?

Harde criteria zijn criteria waarvan het bedrijf niet kan afwijken. Met andere woorden: iets wat je moet kunnen, anders kun je niet werken in deze functie. En als er harde criteria zijn, zijn er ook zachte criteria. Deze omvatten vaak vaardigheden die nuttig maar niet essentieel zijn, of die tijdens het werk kunnen worden ontwikkeld.

De consultant stelt vaak een aantal algemene vragen, bijvoorbeeld:

- Wat voor soort werkschema kun je je veroorloven?

- Wat zijn je sterke punten?

- Wat motiveert je?

- Hoe sociaal ben je?

Wil je meer weten over de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek en tips over hoe je moeilijke en "lastige vragen" kunt beantwoorden? Volg de link voor tips en concrete voorbeelden in het Nederlands.

Spreek je nog geen Nederlands op werkniveau? Geen probleem. We hebben ervoor gezorgd dat Engelstalige Oekraïners in België ook kunnen leren hoe ze een sollicitatiegesprek moeten aanpakken en er het beste uit kunnen halen. Je kunt hier de opname bekijken en je Engels verbeteren.

Na het interview gaat de consulent voor jou op zoek naar een geschikte functie. Het enige wat je hoeft te doen is in contact blijven, dus houd je telefoon bij de hand en vergeet niet je e-mail of messengers te controleren die je tijdens het gesprek hebt afgesproken.

Heb je na een paar dagen nog geen feedback ontvangen? Aarzel dan niet om je consultant te bellen of een e-mail te sturen om een update te vragen over je voortgang in het vinden van een geschikte baan. Wees volhardend en blijf vriendelijk en positief.

En veel succes! 

Vergeet ook niet dat Travi werft voor gratis online cursussen in de herfst en winter van 2024: "Leren solliciteren" (in het Nederlands) en "Solliciteren" (in het Engels). 

Daarnaast organiseren en informeren we over jobbeurzen van onze partners. De huidige kalender met evenementen en trainingen is hier beschikbaar.